Sunt voluntar și de ce îți recomand să te înscrii și tu

In anul 2016 m-am inscris pentru prima data ca voluntar intr-o comunitate de cativa oameni, a fost un proiect pentru comunitatea locala prin care am incercat sa oferim diferite solutii unor probleme locale si bine inteles, odata pe saptamana ne-am adunat la discutii, am cautat fonduri, am curatat parcurile locale, reparatii, ajutat oamenii la nevoie si alte probleme strict din zona noastra. Nu a fost o organizatie inregistrata, nu aveam presedinte sau astfel de pozitii. Asta a fost acum cativa ani, intr-o tara din Europa, unde am locuit cativa ani. Dar, pe urma, m-am intors in Romania si am cautat si aici solutii prin care pot oferi o mana de ajutor unor organizatii, sau chiar oameni care aveau nevoie de ajutor.

Imediat dupa intoarcerea in tara, mi-am facut un plan. Sa cunosc oamenii din zona mea care au nevoie de ajutor. Indiferent ca este vorba de ajutor la o gospodarie, ajutor financiar, ajutor cu mancare, orice fel de ajutor. Am intrebat vecinii daca cunosc astfel de oameni, am vorbit cu primarul si dupa alte cateva discutii am ajuns la cateva persoane care aveau nevoie de ajutor. Imi aduc aminte ca, primul ajutor pe care l-am oferit a fost unei femei de 67 de ani, care locuia singura, fara familie. Astazi nu mai este printre noi, este un inger alaturi de sotul ei si restul familiei.

Ce am facut? I-am curatat curtea si gradina, i-am cules merele, tuns iarba, facut cumparaturi, vopsit casa, i-am taiat lemnele si astfel de lucruri. Avea o pensie buna, dar nu avea cine sa o ajute. Dupa acest caz a urmat altele, pana mi-am dat seama ca, de unul singur nu pot sa ofer ajutor oamenilor care au nevoie. Ce am facut? M-am inscris intr-o organizatie non-profit care ofera ajutor celor care au nevoie. Dupa multe cazuri, multe zile in care m-am implicat maxim, a aparut covidul si am cam renuntat la ajutorul „la fata locului”. M-am axat foarte mult pentru strangerea de fonduri prin intermediul online-ului.

Am reusit sa strang o suma foarte mare de bani. Am lucrat la site-ul de prezentare, adaugat metode de plata pentru donatii si multe alte lucruri. Dupa asta, am spus sa fac ceva mai mult, sa ajut mai multe organizatii sa reuseasca sa stranga mai multi bani folosind online-ul. Am contactat organizatiile din judetul meu si le-am oferit o oportunitate prin care sa ofere mai mult celor care au nevoie, cu costuri enorm de mici.

Iar recent, in urma conflictului din Ucraina, sunt voluntar la fata locului. Ofer ajutor celor care au nevoie de un loc unde sa stea, o masa calda si ma implic foarte mult in strangerea de fonduri pentru mai multe organizatii care sa ajute refugiatii din Ucraina, dar si cei care au ramas acolo. Este o munca care implica mult stres, multe decizii pe care trebuie sa le iau fara sa ma gandesc prea mult, iar de multe ori gresesc.

Eu sunt voluntar. De ce sa te inscrii si tu ca voluntar? Nu iti voi oferi o organizatie anume, iti recomand sa cauti in jurul tau organizatii, asociatii, care ofera ajutor. Te inscrii acolo si deja ai pornit la drum. Este o aventura frumoasa, iar atunci cand tragi linie sa vezi ce ai facut, ce ai realizat, iti vei da seama ca esti un om minunat. Prin astfel de oameni societatea in care traim se face mai buna. Te rog sa iti imaginezi o lume in care voluntariatul este ceva la moda, o lume in care vecinul de langa tine iti cere ajutorul si tu il ajuti cu cel mai mare drag, fara sa astepti ceva in schimb.